Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Recomandări pentru atenuarea efectelor frigului

Recomandări pentru atenuarea efectelor frigului

Data: 12 Decembrie 2013
Venirea sezonului rece aduce cu sine şi inconveniente pentru organismul uman. Acesta poate fi afectat, în funcţie de particularităţile fiecăruia, de temperaturile scăzute sau de ger. Jurnaliştii de la “Daily Mail” au adunat opiniile specialiştilor legate de modul în care se pot atenua efectele frigului asupra organismului uman. Dintre acestea vă prezentăm câteva.  
 
Astfel, nu este recomandat consumul băuturilor ce conţin cofeină atunci când se stă în frig. Cofeina din băutură face ca organismul să piardă din căldură. Cofeina blochează receptorii din vasele sanguine şi le împiedică să se contracte la frig. Deoarece vasele de sânge rămân dilatate, căldura se pierde mai repede. Dacă se stă afară şi se consumă o băutură bogată în cofeină, frigul se va simţi mai acut. Sunt indicate băuturile fără cofeină sau ceaiurile de plante.
 
Ieşirea dintr-o casă călduroasă, în frig, provoacă spasme temporare ale vaselor mici de sânge. Extremităţile devin reci şi dureroase. Pentru a evita acest lucru, casa nu trebuie încălzită peste 18-20 de grade Celsius. Consumul de proteine produce creşterea temperaturii interne a organismului, mai semnificativ decât în cazul carbohidraţilor sau al grăsimilor.
 
Organismul trebuie să muncească mai mult pentru a asimila proteinele, în comparaţie cu carbohidraţii sau grăsimile, astfel se foloseşte mai multă energie şi se produce căldură internă. La frig, cei care suferă de eczeme sau dermatite trebuie să folosească o cantitate mai mare de cremă hidratantă.
 
Pielea iritată pierde mai multă căldură. Inflamarea epitelială aduce mai mult sânge în zonele periferice. Acest lucru se poate bloca folosind cremele hidratante şi cele cu steroizi.
 
În ce priveşte căciulile, sunt indicate, potrivit cunoscătorilor în domeniu, cele care acoperă şi urechile. Se recomandă folosirea unor căciuli din material sintetic, material ce este un izolator eficient şi păstrează căldura în interior. 
 
Medicii recomandă încălzirea pantofilor lângă un calorifer pentru câteva minute şi folosirea unei alte perechi la birou. De asemenea, este indicată respiraţia pe nas, nu pe gură, deoarece astfel aerul este filtrat şi încălzit, înainte să ajungă în plămâni. (Corneliu Ciocan)